Samba Active Directory tartományvezérlő és fájlszerver készítése automatizáltan Linuxon

Egy Sambára épülő tartományvezérlő és fájlszerver elkészítése ugyan azt a pár tucat lépést igényli minden alkalommal. Az egyetlen “kihívás” a feladatban az, hogy ne hagyjál ki semmit és mindent helyesen adjál meg. Elég egy apró elírás és az egészet lehet kezdeni előlről.

Az ilyen feladatok nálam azonnal automatizálásért kiáltanak. Ez lehet egy egyszerű shell script, aminek csak a változó értékeket (szerver IP címe, tartomány neve, stb.) adom meg, vagy egy kifejezetten erre a célra készült megoldás, mint az Ansible.

Jogos kérdés, hogy minek Ansible, ha pár parancs kiadása az egész. A rendszer felépítéséhez valóban nem kell, de mi a helyzet akkor, ha utána karban is kell tartani azt? Hogyan módosítasz egy megosztást vagy egy Samba beállítást? A “hagyományos” megközelítés az, hogy be ssh-zol és átírod. Ez működik is, de idővel senki nem fogja tudni mi, miért, és hogyan lett módosítva. Ha túllépünk a “nehogy más is értse” érzésen, akkor érdemes elgondolkozni egy olyan megoldáson, ahol egyértelműek a folyamatok, senki soha nem nyúl bele a szerverbe kézzel. És itt visszajutottunk az automatizáláshoz. Az én választásom szerint az Ansible-höz.

De hogyan kezdjél neki? A feladat megoldásához tudnod kell mit is kell elvégezni egy Samba AD szerver működésre bírásához. Vagyis az első lépés végignézni ezeket a lépéseket. De csak egyszer, hogy utána erre építve automatizálni tudjál. Az online képzésen ezzel kezdjük: mik azok a lényeges lépések, amik nélkül nem vagy nem jól működő rendszert kapsz: hogyan csináld jól, hogy elkerüld a buktatókat. Nem mellékesen a modern Linux disztribúciókban megjelent Systemd okozta “szépségeket”. Nincs a Systemd-vel semmi gond, csak tudni kell együtt élni vele. Pár egyszerű beállítás, semmi több a Samba AD esetében. És ilyenből van pár.

Ha nem akarsz automatizálni itt meg is vagy: kaptál egy listát az elvégzendő lépésekről. De ne állj meg itt! Ha csak egyszer kell elvégezni, akkor talán nem, de ha kétszer, akkor már biztosan megéri az egészet “leprogramozni”, hogy minden esetben minden pont ugyan úgy történjen. Egyszeri nagyobb munka, de szerintem megéri az erőfeszítést. Főleg úgy, hogy én már megcsináltam helyetted 🙂 Vagyis a képzés második felében megmutatom én hogyan automatizálom a lépéseket.

Az online képzésen lépésről lépésre látod az oktató képernyőjén a Samba Active Directory tartományvezérlő és fájlszerver elkészítését Debian és Ubuntu LTS szerveren. Az egyes lépésekhez részletes magyarázatot kapsz, hogy ne csak utánam tudd csinálni, hanem értsd és ha kell tudd módosítani azokat. A végére te magad össze tudsz állítani egy Samba AD szervert.

Jelentkezz most!

A hétfőn 13:00-kor kezdődő képzésen a részvétel ingyenes.

Leave a Comment

Szerző

Czakó Krisztián

Linux és DevOps oktató, a DevOps Akadémia alapítója.

Oszd meg!

Bejelentkezés

Iratkozz fel, hogy értesülj az újdonságokról!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll to Top