Modern naplózás alapjai II: a Graylog haladó használata

A modern naplózás nem áll meg annyival, hogy központilag gyűjtöd a bejegyzéseket és tudsz bennük keresni.

A beérkező adatokban sok apró, de értékes információ van “elrejtve”. Ezek lehetnek process nevek és ID-k, azonosítók és egyéb adatok. Az eredeti, szöveges formában ezek lekérdezése nehézkes, így jobb ha kinyered azokat és külün tárolod. És ez csak egy a haladó témákból, amik segítik az életedet, ha a naplózásban kell gyorsan és hatékonyan keresni.

Ha már kigyűjtötted ezeket, miért állnál meg itt? Beállíthatsz rájuk riasztásokat, hogy időben értesülj az esetleges problémákról. De akár az IP címeket is felrajzolhatod egy térképre (és ha már IP cím, akkor miért ne alakíthatnád CIDR-el kereshető formába?).

A Graylog haladó használata képzésen a fentiek mellett a tárolt napló-adatok módosítását (pl. további adatok hozzáadása, mint az IP alapján meghatározott ország), a webes felületen a műszerfal (dashboard) testreszabása, a jogosultság-kezelés, a tárolt adatok mentése és visszaálítása, végül a monitoring paramétereinek beállítását tanulod meg.

A 100% gyakorlati képzésen az oktató képernyőjén követed a lépéseket, amikhez részletes magyarázatot kapsz. A végére megérted a miérteket, megismered a gyakorlatban elvégzendő feladatokat, így te magad is össze tudod állítani a saját környezetedhez igazított központi naplózó-rendszert.

Jelentkezz most!

A kedd, 19:00-kor kezdődő képzésen a részvétel ingyenes.

Leave a Comment

Szerző

Kiss Norbert

Oszd meg!

Bejelentkezés

Iratkozz fel, hogy értesülj az újdonságokról!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.

Nézd meg az

ingyenes képzéseket!

Scroll to Top