Magas rendelkezésre-állású LAMP-szerver RedHat EL/CentOS cluster-ben

Amíg csak egy szerver működik, bármilyen apró probléma komoly kieséshez vezet. Legyen az hardver hiba, tervezett karbantartás vagy csak egy automatikus frissítés, az a teljes szolgáltatásra kihat. Ezt elkerülni magas rendelkezésre-állású cluster segítségével lehet.

A képzésen megtanulod hogyan készíts modern HA-cluster környezetet RedHat Enterprise Linux / CentOS alapon. A gyakorlat során egy LAMP-szerver összeállításán keresztül ismered meg a lépéseket:

  • Storage beállítása (iSCSI – targetd – multipathd)
  • Cluster létrehozása
  • Webszerver létrehozása
  • MariaDB szerver beállítása és használatba vétele PHP példán keresztül
  • Mi történik a DB-vel ha “kivesszük” alóla az egyik diszket?
  • Aktív-passzív nginx webszerver
  • Aktív-aktív nginx webszerver

Bár a képzésen LAMP környezetben ismered meg a cluster használatát, a tanultakat bármely más esetben (pl. Samba fájlszerver, levelező-szerver) is könnyedén tudod alkalmazni.

A 100% gyakorlati képzésen elsajátítod a HA-cluster elkészítését CentOS/RHEL környezetben, majd megtanulod, hogyan üzemeltess benne szolgáltatásokat, hogy azok valóban magas rendelkezésre-állást nyújtsanak. Az oktató megosztott képernyőjén követheted a lépésről-lépésre útmutatót, amihez részletes magyarázatot kapsz, hogy megértsd és a saját környezetedhez tudd igazítani azt.

A második alkalom végére megtanulsz szolgáltatást üzemeltetni RedHat- és CentOS cluster környezetben. A LAMP webszerver-példa segítségével elsajátítod a különböző szolgáltatások létrehozását és menedzselését a rendszerben.

Leave a Comment

Élő képzés

Szerző

Kiss Norbert

Oszd meg!

Bejelentkezés

Iratkozz fel, hogy értesülj az újdonságokról!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll to Top