Ansible tanfolyam #5: Haladó role készítés II.

A tanfolyam ötödik részében tovább bővíted az Ansible role-ismereteidet. Három (+1) új role-t készítünk el.

A language support role segítségével a Debian és Ubuntu szervereid nyelvi támogatását tudod beállítani. Itt jelentős különbség van a két disztribúció között, így ez egy kiváló példa ezen különbségek kezelésére.

A második részben egy “dupla” role készül el. Első körben az ssmtp, ami egy egyszerű “nullmailer”. A célja nem több, mint a rendszeren keletkező emailek továbbítása egy valódi levelező-szerver felé. Az ssmtp-vel apró probléma (ami a tananyag készítése közben jött elő), hogy a legújabb Debian már nem tartalmazza, így ez a role csak Ubuntu-n működik. Ezért a következő lépésben átalakítjuk és átnevezzük nullmailer-re. Az átalakítás során belekerül egy alternatív nullmailer megoldás (msmtp) és annak teljes beállítása. Az eredmény pedig egy kombinált role, ahol te döntöd el, hogy ssmtp-t vagy msmtp-t használsz. A role kialakítása és átalakítása során sok hasznos ismeretet szerzel.

Végül a Debian és Ubuntu szerverek automatizált frissítését szolgáló unattended-upgrades szolgáltatást beállító role elkészítése került ebbe a részbe. Ha nem ismernéd ezt a csomagot, akkor a célja, hogy előre meghatározott szabályok szerint automatizáld a biztonsági- és opcionálisan az egyéb frissítések telepítését a szervereden. A csomag számos fontos beállítást tartalmaz. A role ezek elvégzését automatizálja.

A 100% gyakorlati képzésen haladó jártasságot szerzel az Ansible role-ok készítésében. Létrehozol három fontos, a mindennapi szerver-menedzsmenthez elengedhetetlen role-t. Ezen keresztül azonnal használható, gyakorlati tudást kapsz, melyet a role-ok további bővítésében és új role-ok elkészítésében is tudsz kamatoztatni.

Leave a Comment

Élő képzés

Szerző

Czakó Krisztián

Oszd meg!

Bejelentkezés

Iratkozz fel, hogy értesülj az újdonságokról!

Please enter your name.
Please enter a valid email address.
Please check the required field.
Something went wrong. Please check your entries and try again.
Scroll to Top