Linux képzés
  • Leírás
  • Tanmenet
  • Kérdések
  • Értékelések

Virtualizációra számos kiváló eszköz és technológia létezik. Linux esetén ott a Xen, KVM és a manapság egyre népszerűbb konténer technológiák (pl. Docker, OpenVZ). A nehézség ezekkel, hogykomoly tudás kell a használatukhoz. Már az első lépés sem triviális, a komolyabb feladatok pedig sokszor túl bonyolultak.

Ebben segít neked a Proxmox VE. A Linux nyújtotta megbízhatóságot kombinálja a kényelmes kezelhetőséggel. A telepítéstől a fürtözött virtuális rendszerekig (HA cluster) mindent meg tudsz csinálni a kezelőfelületéről. A Proxmox virtualizációs környezete a KVM és az OpenVZtechnológiákat ötvözi: készíthetsz vele teljes virtuális gépeket (KVM) és egyszerű konténereket (OpenVZ) is. Akár egyazon szerveren is.

A Proxmox VE 3.4 verziója számos kiváló technológiát ötvöz egy könnyen kezelhető webes menedzsment felület mögött. A Linux alatt megszokott LVM diszk kezelés mellett natívan támogatja a ZFS fájlrendszert, mely ötvözi a szoftver-RAID, az LVM és egy professzionális fájlrendszer nyújtotta lehetőségeket. A ZFS RAIDZ technológiája jobb skálázhatóságot, nagyobb teljesítményt és adatbiztonságot nyújt, mint a Linux “hagyományos” RAID rendszere az LVM-el együtt.

A Proxmox virtualizációs környezet (VE) alapjai oktatóvideóból a telepítéstől az első virtuális géped létrehozásáig lépésről-lépésre megtanulsz mindent. Többek között a “hagyományos” LVM rendszerre és a ZFS RAIDZ rendszerére történő telepítést, illetve ezen tároló-megoldások használatát a virtuális gépekhez. A videó segítségével te is fel tudod telepíteni a saját Proxmox VE szerveredet, létre tudsz hozni virtuális gépeket.

A gyakorlati videón az oktató megosztott képernyőjén látod az elvégzendő feladatokat, melyekhez az oktató sokéves gyakorlati tapasztalatát és hasznos tippeket kapsz, így a végére nem csak lemásolni tudod a lépéseket, hanem érted is mit, miért kell csinálni, így könnyen bele tudsz nyúlni bárhol, hogy a te saját igényeidhez igazítsd azokat.

Az extra csomag tartalmazza a szerkesztett videót (mely az oktató gépén kerül rögzítésre tökéletes hang- és képminőséggel), valamint a jegyzetet (minden kiadott paranccsal) és az elkészítettkonfigurációs fájlokat. Az oktatóvideóból bármikor frissítheted a tudásodat, míg a jegyzet kiváló segédlet számodra amikor a saját rendszereden dolgozol.

Proxmox virtualizációs környezet (VE 3.4) alapjai

39
tanuló
1
fejezet
2
tananyag
Czakó Krisztián Czakó Krisztián